Tasarım bebekler ve olası sonuçlarını anlayabilmemiz için öncelikle konunun bilimsel arka planını iyi anlamalıyız. İnsan vücudu büyüleyici bir kod sisteminden oluşmakta. Dört farklı biyopolimer molekülünü alfabe olarak kullanan insan DNA’sı ten rengimiz, göz rengimiz, ses tonumuz, çeşitli becerilere yatkınlığımız ve sahip olabileceğimiz hastalıklar gibi, düşünebileceğimiz her alanda insan özelliklerini belirlemekte.
1990 yılında İnsan Genom Projesi’nin başlatılmasından bugüne binlerce insanın gen haritaları çıkarıldı ve pek çok hastalığın önlenmesinde, teşhisinde veya tedavisinde bu bilgiler kullanıldı, hala da insan genomundan yararlanarak pek çok araştırmaya imza atılmakta.1997 yapımı Gattaca filmi zamanının çok ötesinde davranarak fütürist zihinlere bu konuda bir vizyon sunmakta.
Bu projeden hareketle insan genomu üzerinde değişiklik yapılmasını sağlayan CRISPR geliştirildi, -genellikle- Cas9 proteini kullanıldığı için CRISPR/Cas9 olarak duyduğumuz bu teknoloji bebeklerin özellikleri ve karakterlerini de seçme aşamasında bir öncül olarak görülmektedir.
Bunun yanı sıra, in vitro fertilizasyon yönteminde yumurta ve sperm dış ortamda döllendiği için genetik bozukluklar ve hastalıklar ön uygulama genetik tanı yöntemiyle belirlenip ilgili üreme hücrelerini seçmek mümkün. Ancak, şu anda ön uygulama genetik tanı pek çok ülkede yasal değil. Buna rağmen gelecekte hem ön-uygulama genetik tanı hem de CRISPR/Cas9 teknolojisi ile ebeveynler bebeklerine ait pek çok özelliği seçebilir hale gelecek.
Tasarım Bebekler Nelere Yol Açabilir?
Elbette insan evrimini baştan aşağı değiştirecek olan bu keşifler tamamen sağlıklı nesillerin meydana gelmesini sağlamakla beraber, ırkçılık ve cinsiyetçilik gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. İnsan genom projesinin başlamasından bu yana tartışılan sağlıklı ceninleri yetiştirmeyi amaçlayan, ancak ırkçılık propagandası olarak kullanılan öjenik temelli hareketlenmelerin yeniden canlanmasına dair korku, tasarım bebekler teknolojisinin ne kadar tehlikeli olabileceğini de gözler önüne seriyor.
Buradan hareketle, tasarım bebeklerin zamanla yaygınlaşmasıyla beraber ulusal ve uluslararası yasal süreçlerin önem kazanacağını ve tıbbi hukuk, bilim hukuku gibi alanların önem kazanacağını ön görmek mümkün. Bu teknolojiye kimlerin erişebileceği ve olası sınıf ayrımları da ayrı bir merak konusu, dolayısıyla hem çok iyi hem de çok kötü sonuçlara neden olabilecek bu alanda otorite figürlerinin kimler olacağını bekleyip göreceğiz.
You might also like
More from Bilim Kurgu
NASA Artemis Görevini Başarıyla Tamamladı
16 Kasım'da Artemis I görevi kapsamında Kennedy Uzay Merkezi'nden SLS roketiyle havalanan Orion uzay aracı 25.5 gün süren Ay yolculuğunu …
NASA’nın Artemis’i Sonunda Ay’a Doğru Yola Koyuldu
Space Launch System (SLS), Orion uzay aracını Ay’a gönderdi. ABD için uzay programı kapsamında yeni bir dönem başlıyor.