Orion uzay aracı Ay yörüngesindeki tarihi görevinden sonra güvenli bir şekilde Pasifik Okyanusu’na indi.
NASA’nın Orion Uzay aracı Dünya’ya geri döndü . Mürettebatsız kapsül Pazar günü Baja Kaliforniya’da Pasifik Okyanusu’nun Meksika açıklarına güvenli bir şekilde iniş yaparak dönüm noktası olan Artemis I görevini tamamladı.
16 Kasım’da Florida’da Kennedy Uzay Merkezi’nden Space Launch System (SLS) roketiyle havalanan Orion kapsülü 25.5 günlük görevini sonlandırdı. Ay’ın etrafında bilgi alma amaçlı gerçekleştirilen iki uçuş sırasında, Ay yüzeyinin 80 mil’den (yaklaşık 130 km) daha yakın alanına geldi ve insanlı uzay uçuşu için tasarlanmış önceki hiçbir uzay aracının daha önce gitmediği bir mesafeyle Dünya’dan yaklaşık 270.000 mil (434.500 km) uzaklıkta yörüngeye girdi.
Bu görevin amacı Orion Uzay aracının bileşenlerini, zorlu çevre koşullarına ne kadar dayandığını görmek için derin uzay şartları altında test etmek ve ayrıca ısı kalkanını yaklaşık 5.000 °F (5.000 °C) sıcaklığa maruz kaldığı ultrasonik atmosfere girişi sırasında test etmekti.
NASA’ya göre kötü hava sebebiyle son dakikada uzay aracının ineceği bölgenin değiştirilmesi gerekiyordu. Fakat, Orion kapsülü, Dünya atmosferine yeniden girerken, Dünya’nın üst atmosferine daldığı ve atmosfere yeniden girmeden önce yükseldiği sektirme manevrasını (split entry) başarıyla gerçekleştirdi.
Artemis’in önceki Apollo keşiflerindeki araçları Dünya’ya doğrudan dönmüştü, ama bu sektirme manevrası Orion’un mürettebat modülü kurtarma ekiplerinin yakınına doğru bir şekilde iniş yapması için daha fazla zaman ve uzaklık sağladı. Bu, daha sonraki Artemis II ve III görevlerinde astronotların yaklaşık 6 veya 7’lik g kuvvetinde tek seferli yüksek ivmeli bir iniş yerine, her biri 4 g kuvvetinde ikişerlik iniş deneyimleyecekleri konusunda fayda sağlayacak.
Kapsül, Dünya’ya döndüğünde ısı kalkanı yaklaşık 5.000 Fahrenheit derecelik kavurucu sıcaklıklara maruz kalırken yaklaşık 24.500 mil hıza ulaştı. Yerden yaklaşık 24.000 fit (7.3152 km) yüksekliğe ulaştığındaysa, kapsül Pasifik Okyanusu’na alçalırken yavaşlamasına yardımcı olmak için paraşütlerini açmaya başladı.
İnişinden kısa bir süre sonra uzay aracını kurtarma süreci başlatıldı. NASA ve ABD Hava Kuvvetleri’nin yardımıyla, Portland dalgıçları, kapsülü, kepçeyle alıp emniyete alarak Portland’ın kurtarma iskelesine kaydırmayı başardılar. Kennedy Uzay Merkezi’ne geri gönderilecek olan Orion burada NASA ve mühendislerce uçuşun kapsüldeki etkilerini ve canlı astronotlar yerine geçen üç mankeni değerlendirecekler.
NASA Müdürü Bill Nelson görev sonrası düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:
Apollo 17’nin inişinden 50 yıl sonra gerçekleşen Orion uzay aracının inişi Artemis I’in muhteşem bir başarısı. Dünyanın en güçlü roketinin fırlatılmasından Ay’ın etrafındaki olağanüstü yolculuğuna ve Dünya’ya dönüşüne kadar, bu uçuş testi Artemis Nesli ay keşiflerinde ilerisi için atılmış büyük bir adım. Bu, harika NASA ekibi olmasaydı bu asla mümkün olmazdı. Yıllardır binlerce kişi, keşfedilmemiş kozmik kıyılara erişebilmek amacıyla birlikte çalışmak için dünyaya ilham veren bu göreve kendini adadı. Bugün NASA, Amerika Birleşik Devletleri, uluslararası ortaklarımız ve tüm insanlık için büyük bir zafer gerçekleşti.
NASA 2024 için planlanan ikinci Artemis görevi için Ay’a bir grup astronot gönderecek. Uzay ajansı en sonunda Artemis III görevi kapsamında astronotları ay yüzeyine geri getirmeyi planlıyor. Ancak bu 2026’ya kadar gerçekleşmeyebilir.
Keşif Sistemleri Geliştirme Misyon Müdürlüğü NASA yardımcı yöneticisi Jim Free açıklamasında ‘’Orion’un güvenli bir şekilde Dünya’ya dönmesiyle bir sonraki keşif döneminin bir parçası olarak ilk kez Ay’a gidecek mürettebatlı görevimizle ilgilenmeye başlayabiliriz. Bu düzenli görev ritmine, bilimsel keşif için Ay’da sürekli bir insan varlığına ve Mars için insan görevlerine hazırlanmaya giden yolumuzun başlangıcı.’’ ifadelerini kullandı.
Kaynak
Roth, E. (2022, December 11) NASA successfully completes its Artemis I mission accessed December 12, 2022, from The Verge
Szondy, D, (2022, December 11) Artemis I lunar mission splashes down after record-breaking flight accessed December 12, 2022, from New Atlas
Agius, M. (2022, December 12) Artemis I Orion spacecraft plunges into Pacific after 26 days in space accessed December 12, 2022, from Cosmos Magazine
You might also like
More from Bilim Kurgu
GRAFEN, GENİŞ BİR AİLENİN PARÇASI OLABİLİR
Grafen olağanüstü özelliklere sahip tek 2D kristal süper materyal olmayabilir. Araştırmacılar, yeni bir çalışmada benzer özelliklere sahip ve 2d katmanlara …
GRAFEN VE YENİ DÜNYA
2004’te izole edilen, tek atomlu, şeffaf karbon tabakası ve bilinen ilk iki boyutlu kristal. Oldukça küçük boyutuna rağmen en güçlü …