Günümüz toplumunda, son zamanlarda, neredeyse her şeyin internete bağlı olması nedeniyle çoğumuzun bilgileri veri depolarında. Geçtiğimiz senelerde karşımıza çıkan Facebook veri skandalı gibi olaylarda bu verilerin toplanması ve korunması hakkındaki endişelerimiz de bir hayli yükseldi. Fakat artık bundan da tehlikeli olabilecek bir durumla karşı karşıyayız. Yapay zeka ile oluşturulan gerçeğinden ayırt etmesi zor olan görsel ve sesler. Siber güvenlik konusunda bu gibi durumlar endişe konusu haline geliyor.
Yapay Zeka Siber Güvenlik İçin Bir Tehdit Mi?
Korumak için kanunlar çıkmış dahi olsa da kişisel verilerimiz maalesef elimizde olmadan sıklıkla kötü amaçlı kişilerin eline geçiyor. Bunlar genellikle hackerlar tarafından yapılan saldırılar gibi durumlar sonucu oluşuyor. Bilgilerimizi verdiğimiz firmaların aldığı önlemlerin yetersiz olması durumunda maalesef firmalara kendi elimizle verdiğimiz verilerimiz başkalarının eline geçiyor. Bunun sonucunda ise kimlik hırsızlığı gibi durumlar yaşanmakta. Ancak yapay zeka yardımı ile tüm bu verilere ihtiyaç duyulmadan dahi kimlik hırsızlığı yapılabiliyor. Günümüzdeki yapay zeka teknolojileri sahte ses ve videolar ile son derece gerçekçi görüntüler ortaya çıkarabiliyor. Çalınan veriler ile bu görüntüler birleştirilince ise daha korkutucu bir durum oluşabiliyor. Özellikle son zamanlarda yine yapay zeka teknolojileri ile ünlülerin ve siyasi kişiliklerin taklitlerini görüyoruz. Ülkemizde ve yurt dışında yapay zeka yoluyla ünlülerin taklit ederek dolandırıcılık yapıldığı haberlerine rastladık. Bu gibi durumlar yapay zekanın bizim için bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Dolandırıcılar, şantajcılar gibi kötü amaçlı kişiler için adeta güçlü bir silah haline geliyor.
Nasıl Güvende Oluruz?
Yapay zekanın asistanlar, sanat, chat botları gibi durumlar dışında kötü amaçlar için de kullanılması ikilemde bırakan bir durum. Yararları yanları kadar zararlı yanları da bulunmakta. Peki bu zararlardan korunmakiçin neler yapmalıyız? Şu an için bu durumlardan uzak durmak için yapmamız gerekenler yalnızca güvenilir kaynaklara inanmak. İnternette gördüğümüz özellikle çok da güvenilir gözükmeyen bilgilere direkt inanmak yerine iki kez düşünmek. Günümüzde her yapay zeka eseri gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar iyi değil. Bu nedenle bu dolandırıcılık örnekleri o kadar sık başarılı olamıyor. Gelecekte bu konu hakkında neler göreceğimiz ise merak konusu…
You might also like
More from Yapay Zeka
Yapay Zeka Teknolojileri Nasıl Ortaya Çıktı?
Yapay zekanın adını özellikle son dönemlerde çok sık bir şekilde anıyoruz. Yakın zamanda halk arasında popülerlik kazanan ChatGPT, komutlar sayesinde …
Dijital Portreler Çizen Yapay Zeka Destekli Uygulama LENSA, Sanat Hırsızlığı İle Suçlanıyor
Sanatçılar yapay zeka tarafından oluşturulan görüntü uygulamalarını içerik hırsızlığı ile suçluyor ve daha katı telif yasaları istiyorlar. Son zamanların popüler …
YAPAY ZEKA ZATEN BİLİNCE SAHİP Mİ?
Çoğu üst düzey yapay zekâ araştırmasının nihai hedefi, genel bir yapay zekanın (GAI) geliştirilmesidir. Özünde, istediğimiz şey, aynı kabiliyete sahip …