Toronto Western Hastanesi’ndeki Krembil Beyin Enstitüsü’nden Dr. Marjan Rafiee ve Dr. Taufik Valiante tarafından yapılan yeni bir klinik araştırma çalışması, Mozart eserlerinin epilepsili hastalarda nöbet sıklığını azaltabileceğini buldu. “Epilepside Müziğin Kafiye ve Ritmi” (The Rhyme and Rhythm of Music in Epilepsy) adlı araştırma çalışmasının sonuçları son zamanlarda uluslararası Epilepsia Open dergisinde yayınlandı.
Söz konusu araştırma, Mozart’ın “Sonata for Two Pianos in D Major, K. 448” melodisinin, başka bir işitsel uyaranla karşılaştırıldığında (benzer matematiksel özelliklere sahip orijinal Mozart kompozisyonunun şifreli bir versiyonuyla), nöbetleri azaltma üzerindeki etkilerini incelemektedir.
Araştırmanın baş yazarı Dr. Marjan Rafiee “Son 15 ila 20 yıl içinde, Mozart’ın epilepsili bireylerde kompozisyonlarından birini dinlemenin nöbet sıklığında bir azalma gösterdiği hakkında çok şey öğrendik. Ancak, hala cevaplanması gereken sorulardan biri, bireylerin Mozart’a kıyasla başka bir işitsel uyaranı – bir kontrol parçası – dinleyerek benzer bir azalma gösterip göstermeyeceği idi.” diyor.
Araştırmacılar, yıl boyu süren çalışmaya katılmak üzere 13 hasta seçti. Başlangıç döneminin ilk üç ayından sonra, hastaların yarısı üç ay boyunca günde bir kez Mozart’ın Sonatını dinledikten sonra üç ay boyunca karıştırılmış versiyona geçti. Diğerleri bu sürece üç ay boyunca şifreli versiyonu dinleyerek başladılar, sonra Mozart’ı günlük dinlemeye geçtiler.
Hastalar, müdahale sırasında nöbet sıklıklarını belgelemek için “nöbet günlükleri” tuttular. Çalışma süresince ilaçları değiştirilmemiştir. Rafiee, “Sonuçlarımız, Mozart K.448’in ilk kısmını günlük dinlemenin, epilepsili yetişkin bireylerde nöbet sıklığının azaltılması ile ilişkilendirilebilir olduğunu gösterdi. Bu, günlük Mozart dinlemenin, epilepsili bireylerde nöbetleri azaltmak için ek bir terapötik seçenek olarak düşünülebileceğini düşündürmektedir.” Epilepsi dünyadaki en yaygın ciddi nörolojik bozukluktur ve dünya çapında yaklaşık 50 milyon insanı etkilemektedir. Birçok tecrübe, nöbetleri zayıflatır. Tedavide genellikle bir veya daha fazla nöbet önleyici ilaç kullanılıyor. Ancak hastaların yüzde 30’u için ilaçlar, nöbetlerini kontrol etmede etkisiz kalmakta.
UHN’deki Krembil Beyin Enstitüsü Cerrahi Epilepsi Programı Direktörü ve CRANIA’nın eş direktörü Dr. Taufik Valiante “Bir cerrah olarak, bireylerin ameliyattan faydalandığını görmek benim için bir zevk, ancak ameliyatın hangi bireyler için bir seçenek olmadığını veya hangi bireylerin ameliyattan faydalanmadığını da iyi biliyorum, bu nedenle, her zaman, semptomların kontrol altında tutulabilirliğini geliştirmek ve epilepsi hastalarının hayatlarını daha iyi hale getirmenin yollarını arıyoruz” diyor.
“Tüm araştırmalar gibi, bizimki de daha fazla araştırma ve epilepsi topluluğunun desteğiyle yanıtlamaktan heyecan duyduğumuz sorular piyasaya çıkarıyor.”
Bu sonuçlar umut verici olsa da, bir sonraki adım daha uzun süre boyunca daha fazla hastayla daha büyük çalışmalar yapmak olacaktır.
More from Bilim Kurgu
NASA Artemis Görevini Başarıyla Tamamladı
16 Kasım'da Artemis I görevi kapsamında Kennedy Uzay Merkezi'nden SLS roketiyle havalanan Orion uzay aracı 25.5 gün süren Ay yolculuğunu …
NASA’nın Artemis’i Sonunda Ay’a Doğru Yola Koyuldu
Space Launch System (SLS), Orion uzay aracını Ay’a gönderdi. ABD için uzay programı kapsamında yeni bir dönem başlıyor.