Google’ın üst düzey yöneticilerinden ve temsilcilerinden olan Eric Schmidt gelecek hakkındaki görüşlerini 6 maddede Los Angeles’ta düzenlenen Milken Institute konferansında katılımcılar ile paylaştı.
Eric Schmidt öne sürdüğü bu 6 maddelik öngörüleri “6 radikal değişim” ya da “aya çıkış” olarak isimlendirmekte. Kariyerinin ilk yıllarını teknolojinin gelecekte nasıl insanlığın ve dünyanın seyrini değiştireceği üzerine çalışmalar yaparak geçiren Schmidt, bu fikrini bir çok dünya lideriyle paylamıştır. Schmidt’in konferansta ortaya koyduğu altı radikal değişim şu şekilde;
1) Bitkisel Proteinin Şafağı Schmidt yakın zamanda et tüketimi yerine protein oranı yüksek olan sebze tüketiminin tercih edileceğini ve bu değişimin devrim niteliğinde olacağını belirtmiştir. Hayvan çiftliklerinin iklim değişikliğinde ve soluduğumuz havaya büyük zararlar verdiğini düşünen Schmidt bu hamleyle dünyanın sürdürülebilir yaşam kaynaklarını uzun vadede koruyacağımızı düşünmektedir.
Et yerine protein tabanlı sebze kullanımın bir diğer avantajı olarak etin üretiminde , üretim alanından satış alanlarına taşınmasında ve diğer tüm süreçlerdeki toplam maliyetin sebze üretilip ve tüketimine geçilmesiyle birlikte büyük oranda azalacağını belirtmiştir.
Dünyanın böyle radikal ve zorunlu bir değişime hazır olduğunu düşünen Schmidt, bu süreçte üretilecek olan yeni bitkilerin üretiminde teknolojinin bilim insanlarına ve araştırmacılara bitkilerin tadı, protein ve diğer besin değerlerinin hesaplanmasında büyük yardımı olacağı koymuştur.
2) 3 Boyutlu İnşaat Schmidt’e göre inşaat yapımı çok zaman alan, çok enerji tüketen, maliyeti yüksek bir sürecidir. Fakat 3 boyutlu çizim teknolojisi en son gelen yazılım ve bilgisayar teknolojileri ile birleşerek çok daha hızlı ve maliyeti düşük inşaat yapımının önünü açacak. Aynı zaman da bu teknoloji çevre kirlenmesinin de önüne geçebilecektir. Bu 3 boyutlu yazıcı teknolojisi yapının üretiminde yapıyı parçalar halinde inşa etmek yerine sanal ortamda bir bütün halinde var ettikten sonra belirtilen alana direk inşa edilebilecektir.
Teknoloji, beslenme, ulaşım, yapı-inşaat,eğlence ve sağlık gibi bir çok alanda hayatımızın merkezine yerleşmektedir. Bu da gelecekte günlük yaşantımızda büyük bir yenilik getirecektir.
3) Sanal Gerçeklik Bir çok teknoloji takipçisi Facebook gibi firmaların ürettiği oyunları ve sanal gerçeklik gözlüklerini yakından takip etmektedir. Fakat Schmidt’e göre sanal gerçeklik gelecekte oyunlardan daha farklı alanlarda da ortaya çıkacaktır. Schmidt, eğitim, araba ve iş hayatı olarak belirlenen alanlarda teknoloji sayesinde toplumun daha iyi bir hale, bu alanlarda ki görsel ve işitsel efektlerin daha aktif kullanımı sayesinde olabileceğini belirtmektedir.
4) Sağlık Bilgilerimiz Hep yanımızda Schmidt cep telefonlarının kişisel sağlık bilgilerimize ulaşılabilirlik ve bu bu bilgilerin sürekli yanımızda saklı tutabilen bir cihaz olduğunu belirtmektedir. Bir haftada ortalama 1500 kez baktığımız telefonumuz birçok fonksiyonuyla (kamera, bilgi işlem, internet bağlantısı ve diğer sensör uygulamaları) hem kişisel bir doktorumuz hem de diğer hastalar ile sürekli iletişimde kalmamızı kolaylaştırabilen bir aygıttır.
5) Sürücüsüz Araba Türkiye’de yılda ortalama 7000 insan trafik kazalarından dolayı hayatlarını kaybetmektedir. Bu kazaların TÜİK 2016 verilerine göre %89,6’sı sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Schmidt Silikon Vadisi ile sürücüsüz araba konusunda aynı fikirlere sahip iken sürücüsüz arabaların iş alanının yanında tüm alanlara yayılmasını tercih etmektedir.
6) Teknoloji ile Öğrenme Her insanın farklı farklı öğrenme yöntemleri vardır ve bu yöntemler çoğu zaman geleneksel yöntemlerdir. Teknolojinin öğrenme sürecinde aktif hale getirilmesi ile öğrenmenin her bir insan için daha etkili ve hızlı bir hale getirilebileceğini söyleyebiliriz. Teknolojiyle yetkin öğrenme metodları belirirken, öğretme sürecinde de belli bir seviyeyi yakalayabiliriz.
Kaynak : fortune.com/2016/05/02eric-schmists-6-teck-trends/,
www.trafik.gov.tr/Sayfalar/Istatistikler.aspx
More from Bilim Kurgu
NASA Artemis Görevini Başarıyla Tamamladı
16 Kasım'da Artemis I görevi kapsamında Kennedy Uzay Merkezi'nden SLS roketiyle havalanan Orion uzay aracı 25.5 gün süren Ay yolculuğunu …
NASA’nın Artemis’i Sonunda Ay’a Doğru Yola Koyuldu
Space Launch System (SLS), Orion uzay aracını Ay’a gönderdi. ABD için uzay programı kapsamında yeni bir dönem başlıyor.