Miegakure adlı bir oyun hiç duydunuz mu? Size bahsedeyim. Miegakure, 3D alan yerine 4D alanda gerçekleşen bir bulmaca platform oyunudur.
Pekiyi, bu ne anlama geliyor?
2D bir varlık olduğunuzu düşünün. Yalnızca iki boşluk boyutunda olursunuz: yukarı ve aşağı, sol ve sağ. Şimdi, 3D dünyamızda, bilgisayar monitörünüz gibi bir 2D alan olduğunu hayal edin. Düzlemin dışındaki 3B alanda varsınız.
Üç boyutlu bir nesneyi alıp 2D dünyasına koyabilseydiniz, dünya sakinleri onu sadece 2D bir nesne olarak görürlerdi, çünkü onlar sadece 2D varlık düzlemlerinin kesiştiği kesiti görebiliyorlardı.
Ancak bu 2D nesne, fizik yasalarına meydan okuyabilecek kadar büyülü görünebilir. Örneğin, tamamen 2B düzlemden geçen bir küre düşünün. Esasen hiçbir yerden ortaya çıkan, 2D düzlemin ortasıyla kesiştiği ve daha sonra aniden kaybolduğu için muazzam bir boyuta ulaşan bir daire olurdu. Bu küre zeminde olsa bile, 2B düzlemine doğru yuvarladıysanız, 2B düzlem orta noktasıyla kesişene kadar havada süzülüyor gibi görünecektir.
Küre 2D insanlara bir dizi daire olarak göründüğünden, aslında her kürenin üçüncü boyutta üst üste yığılmış birçok daire olduğunu hayal edebilirsiniz. Benzer şekilde, bir küp üst üste yığılmış birçok karedir, bir piramit birçok üçgendir, vb. Yakalama, o zaman, 2D insanların asla küre, piramit veya üçgeni görmeyecekleridir. Onlar sadece kendi varoluş düzleminden yaratılan 2D nesneyi 3D nesneyle kesişen göreceklerdir.4D alanı aslında aynı kavramdır, sadece bir boyut daha oluşturmaktadır. Bir 4D nesnesi esasen dördüncü boyutta üst üste yerleştirilmiş birçok 3B nesnedir. Bir 4D nesnesi üç boyutlu uzayımıza girerse, bir 3D nesnesi olarak temsil edildiğini görürüz, ancak dördüncü boyutlu hareket ettikçe şekli, fareyle üzerine gelindiğinde kaybolur.Büyük bilim adamı ve eğitimci Carl Sagan’ın bunu daha ayrıntılı olarak nasıl açıkladığına bir bakalım.
Miegakure’un ana oynanışı bu dört boyutlu alan modeline dayanıyor. Ana karakteriniz, basit bir güçle insanüstü yetenekleri gerçekleştirebilir: dördüncü boyuta dönebilir. Esasen, üç özel boyutumuzdan herhangi birini dördüncü özel boyutla değiştirebilir. Sadece dördüncü boyutlu eksen boyunca kendisini ve nesneleri hareket ettirerek duvarlarda yürümek veya nesneleri yok etmek gibi özellikleri gerçekleştirebilir.
Miegakure yaklaşık sekiz yıldır geliştiriliyor ve henüz piyasaya sürülmedi. Ancak Miegakure geliştiricisi Marc ten Bosh son zamanlarda bir şeyler yayınladı: 4D Toys adlı yepyeni bir sanal gerçeklik oyunu.
4D Toys teneke üzerinde söylenenleri yapar. Oyun oynamak için 4D şekillerle dolu bir oyuncak kutusudur. Burada gerçek bir hikaye ve gerçek bir hedef yok. Tek yapmanız gereken bu nesneleri bir dizi farklı senaryoda almak ve değiştirmek.Senaryolardan biri hiper küpü hiper deliğe yerleştirmeye çalışıyor. İlk bakışta, bu yürümeye başlayan çocuğun sorunu kolay görünüyor. Küpü sadece küp şeklindeki deliğe hareket ettirirsiniz ve uyması gerekir…ancak öyle olmuyor. O zaman küpün dördüncü boyuta uzandığını ve muhtemelen dördüncü boyutta deliğe uymadığını fark edersiniz. Böylece küpü dördüncü boyutta döndürmeye, dördüncü boyutta deliği döndürmeye ve uymasını umarak küpü deliğe tekrar tekrar çarpmaya başlarsınız.
4D Oyuncakları deneyimlemenin birçok farklı yolu vardır, ancak mümkünse Vive ile sanal gerçeklikte deneyimleyin. Bu, üç özel boyutumuzda doğal olarak hareket etmenizi, oyuncakları hareket kontrolleriyle alıp hareket ettirmenizi ve yalnızca dördüncü boyutta hareket etmek için özel komutlar gerektirmenizi sağlar. Bir top zıplayarak, büyümesini izleyerek ve sihir değil, bilim olduğunu bilerek bir tür daha yüksek anlayışla bağlantılı hissedeceksiniz.Farenizi ve klavyenizi kullanarak veya parmaklarınızı bir iDevice boyunca kaydırarak aynı etkiyi elde etmek zorunda olmasanız da, insanların alanın dört boyutunu anlamalarına yardımcı olmak için olağanüstü bir araç olarak karşımıza çıkıyor.
#game #oyun #fourdimension #dörtboyut #virtualreality Kaynak: GameCrate
More from Bilim Kurgu
NASA Artemis Görevini Başarıyla Tamamladı
16 Kasım'da Artemis I görevi kapsamında Kennedy Uzay Merkezi'nden SLS roketiyle havalanan Orion uzay aracı 25.5 gün süren Ay yolculuğunu …
NASA’nın Artemis’i Sonunda Ay’a Doğru Yola Koyuldu
Space Launch System (SLS), Orion uzay aracını Ay’a gönderdi. ABD için uzay programı kapsamında yeni bir dönem başlıyor.