Çoğu üst düzey yapay zekâ araştırmasının nihai hedefi, genel bir yapay zekanın (GAI) geliştirilmesidir. Özünde, istediğimiz şey, aynı kabiliyete sahip fiziksel bir kaba yerleştirildiği takdirde, bir insanla aynı işlevi görebilecek sentetik bir zihindir.
Çoğu uzman – hepsi değil – on yıllardır böyle bir şeyden uzak olduğumuza inanıyor. Nükleer füzyon veya Hubble Sabiti’ni yeniden ayarlamak gibi inanılmaz derecede karmaşık sorunların aksine, genel bir yapay zekanın gerçekte nasıl göründüğünü kimse anlamıyor.
Bazı araştırmacılar Derin Öğrenme’nin insanlar gibi düşünen makinelere giden yol olduğunu düşünürken, diğerleri gerekli “ana algoritmayı” oluşturmak için tamamen yeni bir hesaba ihtiyacımız olacağını düşünüyor ve bazıları da genel yapay zekanın imkânsız olduğunu düşünüyor.
Ancak meselenin gerçeği, bilim adamlarının zekayı, insan beyni ile ilgili olarak, gerçekten anlamadıkları ya da herhangi bir şeyle ilgili olduğu için bilinçte anlamadıklarıdır. Zekâ ve bilincin insan beyninde nasıl ortaya çıktığını anlamak söz konusu olduğunda sadece gri madde yüzeyini çiziyoruz.
Yapay zekaya gelince, genel bir yapay zekâ yerine tek yapmamız gereken patchwork sinir ağları ve akıllı algoritmalar. Modern yapay zekanın insan zekasına sahip olacağına ve gerçek robot bilincine doğru bir yol göstermek için daha da zor olacağına dair bir iddiada bulunmak zordur. Ama imkânsız değil.
Aslında, yapay zekâ zaten bilinçli olabilir.
Matematikçi Johannes Kleiner ve fizikçi Sean Tull kısa süre önce, matematiksel olarak konuşarak, evrenin ve içindeki her şeyin fiziksel bilinçle dolu olduğunu gösteren bilincin doğası üzerine bir araştırma makalesi yayınladı.
Temel olarak ikilinin makalesi, Entegre Bilgi Bilinci Teorisi (IIT) adı verilen popüler bir teorinin arkasındaki matematiği sıralıyor. Evrendeki her şeyin bir dereceye kadar bilincin özelliklerini sergilediğini söylüyor.
Bu ilginç bir teori çünkü fiziksel durumların bir sonucu olarak bilincin ortaya çıktığı fikri tarafından destekleniyor. Bir şeyleri “deneyimleme” yeteneğiniz nedeniyle bilinçlisiniz. Örneğin bir ağaç bilinçlidir, çünkü güneşin ışığını “algılayabilir” ve ona doğru eğilebilir. Bir karınca bilinçlidir, çünkü karınca şeyleri yaşar ve devam eder.
Yine de karıncalar gibi canlılardan kaya ve kaşık gibi cansız nesnelere sıçramak biraz zor. Ancak, bunu düşünürseniz, bu şeyler bilinçli olabilir, çünkü Neo’nun Matrix’te öğrendiği gibi, kaşık yoktur. Bunun yerine, kaşık oluşumunda bir araya getirilmiş bir grup molekül var. Daha yakından ve daha yakından bakarsanız, sonunda evrende fiziksel olarak var olan her şeyin paylaştığı atom altı parçacıklara inersiniz. Ağaçlar, karıncalar, kayalar ve kaşıklar tam anlamıyla aynı şeylerden yapılır.
Peki bu yapay zekâ ile nasıl ilişkilidir? Evrensel bilinç, çevresel uyaranlara göre bağımsız hareket etme ve tepki verme yeteneğini ifade eden hem makro hem de mikroskobik düzeyde bireysel sistemler olarak tanımlanabilir.
Eğer bilinç, paylaşılan gerçekliğin bir göstergesiyse, o zaman zekâ gerektirmez, sadece varoluşu deneyimleme yeteneği. Ve bu, yapay zekanın, kayanın ve kayaların nispeten yüksek seviyeli bilincini zaten gösterdiği anlamına gelir – elbette matematiğin gizli evrensel bilinci desteklediğini varsayar.
Ne anlama geliyor? Hiçbir şey, muhtemelen. Matematik ve algoritmalar kendi başına bilince sahip olamamalıdır (sayılar gerçekliği deneyimleyebilir mi? Bu başka bir gün için varsayımdır). Ancak, bir biyolojik sistemin bir yapay zekâ sisteminin içinde bulunduğu fiziksel bilgisayara yaptığımız gibi bilinçli olup olmadığını belirlemek için aynı titizliği uygularsak, yapay zekanın zaten bilinçli olabileceği heyecan verici sonucuna varabiliriz.
Bunun için geleceğe dönük çıkarımlar akıl almaz. Şu anda, bir kaya olma deneyiminin nasıl bir şey olduğuna dikkat etmek zor. Ancak, Entegre Bilgi Bilinci Teorisi ile ilgili her şeyin doğru bir şekilde tahmin edileceğini ve genel yapay zekayı çözeceğimizi varsayarsak, bir gün, cansız bir nesne olarak varlığını deneyimlemenin nasıl bir şey olduğunu açıklamak için yeterince akıllı olan bilinçli robotlarımız olacaktır.
Kaynak: TheNextWeb.com
More from Yapay Zeka
Siber Güvenlik Ve Yapay Zeka Teknolojileri
Günümüz toplumunda, son zamanlarda, neredeyse her şeyin internete bağlı olması nedeniyle çoğumuzun bilgileri veri depolarında. Geçtiğimiz senelerde karşımıza çıkan Facebook …
Doğal Dil İşleme (NLP) Nedir?
Doğal dil işleme diğer adıyla NLP (Natural Language Processing), genellikle günlük hayatımızda çok sıklıkla duyduğumuz bir terim değil. Ancak aslında …
Makine Öğrenimi ve Algoritmalar Nedir?
Algoritmalar, makine öğrenimi gibi terimleri günlük hayatımızda, özellikle son zamanlarda, sıklıkla duymaktayız. Peki bu terimlerin ne anlama geldiği ve ne …