Yapay zekanın adını özellikle son dönemlerde çok sık bir şekilde anıyoruz. Yakın zamanda halk arasında popülerlik kazanan ChatGPT, komutlar sayesinde görsel oluşturan yapay zekalar, sanal konuşma botları ve birçok AI teknolojisi artık bize sıradan gelmeye başlıyor. İnternet üzerindeki bilgi birikiminin sürekli artması ve kullanıcıların komutlarının analizleri sonucunda da bu yapay zekalar daha da gelişiyor. Birkaç yıl önce sadece ufak bir kısmımızın erişebilmekteydi. Ancak şimdi herkesin erişiminde olan bu teknoloji nasıl ortaya çıktı? Hadi hemen göz atalım…
Yapay Zekanın Temelleri ve Yakın Tarihi
Geçmişe dönersek yapay zekanın temellerinde John McCarthy’yi bulmak mümkün. Bilgisayar mühendisi olan McCarthy, “AI (Artificial Intelligence [Yapay Zeka])” terimini bulan ve ilk kez kullanan kişi olarak da bilinmektedir. 1957 yılında düzenlediği konferansta bu terimi kullanan McCarthy maalesef istediği ilgiyi bulamamıştır. Sonrasında ise kodlama bilgileri yapay zeka için yeterli olsa da o dönemin bilgisayarlarının güçleri bu teknoloji için yeterli olamamıştır. Ancak 80’li yıllarda tekrar yükselişe geçmiş ve devlet destekli projeler çoğalmıştı. Fakat bu projelerden de olumlu bir sonuç alınamamıştı. Üstüne devlet destekleri de kesilince yapay zeka gündemden düşmüştü. Yapay zekanın kaderi de bu dönemde değişmişti. Bu teknoloji için büyük bir dönüm noktası 1997’ydi. IBM tarafından devrim niteliğinde bir adım atılmıştı. IBM’in geliştirdiği satranç yapay zekası Deep Blue, dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov’u birçok kişi tarafından takip edilen maçta alt etmişti. Sonrasında ise ses tanıma gibi teknolojiler gelişerek bugünkü halini aldı…
Günümüzde Yapay Zeka
Günümüzdeki en popüler yapay zeka örneği OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT. 2015 yılında Sam Altman, Greg Brockman, Elon Musk, Ilya Sutskever, John Schulman ve Wojciech Zaremba tarafından kurulan şirket, GPT-1 ile 2018’de bu yapay zekanın temellerini attı. Ancak bu ve sonrasında gelen sürüm GPT-2 halka açık şekilde paylaşılmadı. Ancak 2020’de yayınlanan, çoğumuzun kullandığı GPT-3 sayesinde kişiler direk yapay zeka ile sohbet imkanı buldu. En son ve en güçlü sürümü GPT-4 olan bu yapay zeka adeta devrimsel nitelikte diyebiliriz…
Bu yazımıza da göz atın! Beyinle Kontrol Teknolojileri Kumandaların Sonu Mu?
You might also like
More from Yapay Zeka
Siber Güvenlik Ve Yapay Zeka Teknolojileri
Günümüz toplumunda, son zamanlarda, neredeyse her şeyin internete bağlı olması nedeniyle çoğumuzun bilgileri veri depolarında. Geçtiğimiz senelerde karşımıza çıkan Facebook …
Doğal Dil İşleme (NLP) Nedir?
Doğal dil işleme diğer adıyla NLP (Natural Language Processing), genellikle günlük hayatımızda çok sıklıkla duyduğumuz bir terim değil. Ancak aslında …
Makine Öğrenimi ve Algoritmalar Nedir?
Algoritmalar, makine öğrenimi gibi terimleri günlük hayatımızda, özellikle son zamanlarda, sıklıkla duymaktayız. Peki bu terimlerin ne anlama geldiği ve ne …