İnsanlar bir simülasyonda yaşıyor oluşumuzun son derece muhtemel olduğuna inanıyor. Peki gerçekten gelişmiş bir bilgisayar tarafından yürütülen bir simülasyonda yaşıyorsak, bu onu hackleyebileceğimiz anlamına mı geliyor? David Anderson Unisym adını verdiği bu ihtimal üzerinde duruyor.
Evrenin başlangıcı ilk insanların yıldızları düşündüklerinden beri en büyük zihinleri meşgul etti. Bütün medeniyetler ve kültürler, her şeyin kökenini çevreleyen dini ve manevi teorilerden sonra gelişti ve Bilimsel Devrim kendi fizik temelli açıklamalarını getirdi. Ama son birkaç on yılda, bazı bilim insanları ve teknoloji uzmanları gerçekliğin aslında bir simülasyon olup olmadığını merak ediyorlar.
Simülasyon teorisi, deneyimlediğimiz gerçekliğin daha gelişmiş bir medeniyet tarafından oluşturulan bir bilgisayar simülasyonu olabileceğini öne süren felsefi bir kavram. Evrenimizin fiziksel değil sanal bir gerçeklik olduğunu ve gerçeklik olarak algıladığımız şeyin sadece simüle edilmiş bir deneyim olduğunu öne sürüyor.
Simülasyon teorisi 17. yüzyıl filozofu René Descartes’a kadar uzanmasına rağmen, 2003’te Oxford Üniversitesi filozofu Nick Bostrom tarafından yazılan bir makale ile bu fikir hızla arttı. Günümüzde, bilim insanları ve Elon Musk gibileri bir simülasyonda yaşıyor oluşumuzun son derece muhtemel olduğuna inanıyor. (Bostrom, olasılığın %20 olduğunu düşünüyordu.)
Peki gerçekten gelişmiş bir bilgisayar tarafından yürütülen bir simülasyonda yaşıyorsak, bu onu hackleyebileceğimiz anlamına mı geliyor?
The New York Times’ın haberine göre Berkeley, Kaliforniya Üniversitesi’nde bir matematikçi, müzisyen, bilgisayar uzmanı ve SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence-Dünya dışı akıllı yaşam araştırması-) meraklısı olan Dr. David Anderson bu ihtimali araştırıyor.
Unisym
Anderson sahiden bir gerçekliğin simülasyonunda yaşıyorsak bu simülasyonu (“Unisym” olarak adlandırdığı varsayımsal bir yazılım) bir şekilde hackleyebilmenin mantıklı olduğunu iddia ediyor.
Anderson’ın pandemi sırasında yayınlanan bir blog yazısında özetlediği düşüncesine göre, iddia edilen bilgisayar simülasyonu “meta-universe“, teoride son derece gelişmiş bilgisayar mühendisleri olan “meta-hackerlar” tarafından yazılıp sürdürülüyor. Bu programa da Unisym adını veriyor. Unisym, evrenimizin durumunu, tüm parçacıklarını veya dalga fonksiyonları sürdürüyor ve zaman içindeki gelişimini hesaplıyor.
“Biz ve bilincimiz, bu hesaplamanın bir ürünüyüz ve başka bir varoluşumuz yok. Bu fantastik görünebilir, ancak varoluşumuzun diğer bir açıklaması için kanıt bulunmadığında, bunu tamamen göz ardı edebileceğimizi sanmıyorum. Ve bizim varoluşumuzun bu şekilde olduğunu söyleyebilecek akademik görünümlü bir makale var!”
“Unisym veya kullandığı bilgi işlem teknolojisi hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Belki dijital ve zamanı kuantum seviyesindeki adımlarda simüle eder. Veya hesaplama analog, kuantum veya başka bir şey olabilir. Meta-evren, bizimkinden çok farklı olabilir.”
“Unisym sadece bir yazılım ve iyi yazılmışsa değiştirilmesi kolay olmalıdır. Değişiklikler fizik yasalarını değiştirebilir veya evrenimize yeni “feature (özellikler)” ekleyebilir, örneğin menü seçenekleri, basılacak düğmeler, oynanacak düğmeler gibi. Hayatlarımızı daha zengin ve daha eğlenceli hale getirecek şeyler.” – Anderson
Unisym’de meta-hackerlar insanlardan bazı “feature requests (özellik isteklerini)” alabiliyorlar. Arkadaşlarından Unisym’de görmek istedikleri kod güncellemelerini soruyor ve aynı blog yazısında Anderson bu “universe feature request”leri listeliyor:
- Ayak izi haritası
- Cümle arama
- Zihinsel zaman nakli
- Şaka başarı tahmini
- Duraklat düğmesi
- Hareket süper güçleri
- Ölümsüzlük
- Sınırsız kredi kartı
- Telepati
- Zamanda yolculuk
Anderson ise biraz anlamsız olsa da, kaba sürücülerin sadece bir bakışla bir uzay lazeri tarafından yok edildiği, “Look of Death” adını verdiği bir güncellemeyi tercih ediyor.
Simülasyonda mı yaşıyoruz sorusunun cevabını vermek, Unisym’in tam olarak nasıl çalıştığını anlamak bir yana gerçekte var olup olmadığını bile kavramak muhtemelen imkansız. Çünkü böyle uygulanmasının ve sürdürülmesinin karmaşık olduğu bir simülasyonu çalıştırabilen bir bilgisayar, insan kavrayışının halen ötesinde kalıyor ve bu sistemi hacklemek oldukça da zor olacaktır.
Anderson’un filozofik araştırmaları biraz hafif kalsa da, gerçekliğimizin bir simülasyon olup olmadığını araştırma konusu ciddi bir bilimsel çalışma alanı olabilir gibi görünüyor.
Kaynaklar
Anderson, D. (2021, February) Universe Feature Requests accessed January 30, 2023 from https://continuum-hypothesis.com/features.php
Orf, D. (2023 January 19) A Mathematician Thinks He Can Hack Earth’s Simulation accessed January 30, 2023 from Popular Mechanics
Harrison, M. (2023, January 18) A Scientist Is Looking Into Whether We Can Hack The Reality Simulation accessed January 30, 2023 from Futurism