VR ve AR teknolojilerini modern dünyada sıklıkla duyuyoruz. Ancak VR ve AR teknolojileri benzer olmaları nedeniyle sıklıkla karıştırılmaktadır. Öncelikle VR’dan bahsedelim, VR teknolojileri “Virtual Reality” yani sanal gerçeklik anlamına gelmektedir. Anlamından da yola çıkabileceğimize göre gerçeğin ötesinde sanal bir gerçeklik oluşturmaktadır. Bu teknolojiler eğlence sektörlerinde büyük bir etkiye sahiptir. AR teknolojilerinin anlamına baktığımızda ise “Augmented Reality”, yani artırılmış gerçeklik manasına geliyor. Buradan yola çıkarak bu teknolojilerin olan bir gerçekliği güçlendirdiği, ona ekleme yaptığını anlamak mümkün. Yani ikisi arasındaki fark VR’ın kendi gerçekliğine sahip olurken AR’ın olan gerçekliği geliştirmesi. Bu teknolojilerin kullanım alanlarına ve faydalarına göz atalım…
Sanal Gerçeklik Nerelerde Kullanılıyor?
Sanal gerçeklik günümüzde kolayca erişilebilen bir teknoloji haline geldi. Özellikle video oyunları gibi sektörlerde sanal gerçeklik sıklıkla kullanılıyor. Bu sayede insanları daha gerçekçi ve içine çeken bir oyun deneyimi sunuluyor. Fakat tabiki sanal gerçekliğin kullanım alanları yalnızca eğlence sektörüyle sınırlı kalmıyor. Eğitim, sağlık gibi alanlarda da sanal gerçekliği sıklıkla görmemiz mümkün. Sanal gerçeklik teknolojileri sayesinde eğitim amaçlı sanal turlar ile öğrencilerin eğitimleri pekiştiriliyor. VR, sağlık alanında da eğitimlere büyük katkılarda bulunmakta. Tıp öğrencilerinin gerçek ameliyatlara dahil olarak risk almaya gerek kalmadan sanal gerçeklikle eğitilmesini mümkün kılıyor. Mimari ve pazarlama alanında da projelerin sonuçlarını henüz ürün tamamlanmadan görme imkanı sağlıyor. Günümüzde her ne kadar bu teknoloji bu kadar ilerlemiş olsa da hala sıklıkla büyük boyutlu gözlüklerle sağlanıyor. Aynı zamanda gerçekçi sanal görüntüler için güçlü bilgisayarlara erişim gerekiyor. Gelecekte bu teknolojinin daha kolay elde edilebilir olması ve daha da gerçekten ayrılamayan görüntüler oluşturması bekleniyor…
AR ile VR Farkları
AR teknolojileri gerçekliğe eklemeler ile gerçekliği bir bakıma etkileşime geçilebilen bir hale getirmekte. Bunu yapmak için hem yazılımları hem de AR gözlükler gibi cihazları kullanmakta. VR teknolojilerinden farklı olarak kendi gerçekliğini oluşturmak yerine olan gerçekliği güçlendiriyor. Bu teknolojiler de mimarlık gibi alanlarda sıklıkla kullanılıyor. İnsan görüşü ile kendi gerçekliğini birleştirerek adeta hibrit bir gerçeklik yaratıyor. Hem AR hem VR teknolojilerinin gelecekte daha da önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.