Doğal dil işleme diğer adıyla NLP (Natural Language Processing), genellikle günlük hayatımızda çok sıklıkla duyduğumuz bir terim değil. Ancak aslında sıklıkla karşımıza çıkmakta olan bir teknolojinin ardında yatmakta. Bu teknolojilerden en çok bilinenleri neredeyse hepimizin telefonlarında bulunan Siri, Google asistan gibi uygulamalardır. Bu uygulamalardaki konuşulan veya yazılan dili anlama ve buna uygun veri sorgulama özelliğidir. Yani bir nevi teknolojik cihazların dilimizi anlamasını ve bu dile uygun şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Teknolojide büyük bir gelişim olan bu teknolojiye göz atalım…
Doğal Dil İşleme Ne İşe Yarar?
Doğal dış işleme teknolojilerini aslında kısaca açıklamak gerekirse, makinelerin insan dilini analiz ederek buna uygun verileri kullanıcya sunması diyebiliriz. Bu teknolojileri gördüğümüz alanlar Siri gibi sanal asistanlar, otomatik çeviri teknolojileri, yazım denetimi gibi alanlardır. Kullanım amaçları ise sıklıkla yazılı ve sesli metinlerde kullanıcıya yardımcı olmak ve işlerini kolaylaştırmaktır. Yazılı veya sesli mevcut olan dili makine analiz eder. Sonrasında size en uygun olanı önceki verilerden seçerek sunar. Bu teknoloji sayesinde sıklıkla müşteri hizmetleri gibi servislerin otomasyonunu da görüyoruz. Bu nedenle insan çalışanların iş yükü azalırken firmalar da zamandan tasarruf sağlıyor. Veri sınıflandırma ve nitelendirme konusunda da firmalara ve büyük veri miktarına sahip kuruluşlara da yardımcı oluyor.
Bu teknolojinin son zamanlarda ne kadar geliştiğini sanal asistanlar üzerinden anlamamız mümkün. Apple’ın sanal asistanı Siri önceden sıklıkla söylenenleri yanlış veya eksik anlarken günümüzde bizi çok daha iyi anlamakta. Bu teknolojinin gelişmesinde veri depolarının ve analizlerinin önemi de büyük. Yıllar içerisinde toplanan kullanıcı verilerinin analizleri ile sanal asistanların daha doğru ve daha kapsamlı cevaplar üretmesi mümkün oluyor.
Gelecekte Bu Teknoloji Bize Neler Sunabilir?
Günümüzde bankacılık, e-ticaret uygulamaları gibi uygulamalarda sanal asistanlar basit işlemleri halledebilmekte. Ancak hala henüz ileri seviye durumlarda yardımcı olamıyorlar, bu da insanlara ihtiyaç sağlamakta. Fakat, veri miktarının artması ve daha karmaşık sorulara cevap vermenin mümkün olması sonucunda bu işlemlerin daha büyük kısmında otomasyon sağlanabilir. Bunun sonucunda ise yapay zeka insanların yerini alması muhtemel. Bu senaryonun gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceğini gelecekte göreceğiz…
You might also like
More from Yapay Zeka
Siber Güvenlik Ve Yapay Zeka Teknolojileri
Günümüz toplumunda, son zamanlarda, neredeyse her şeyin internete bağlı olması nedeniyle çoğumuzun bilgileri veri depolarında. Geçtiğimiz senelerde karşımıza çıkan Facebook …
Makine Öğrenimi ve Algoritmalar Nedir?
Algoritmalar, makine öğrenimi gibi terimleri günlük hayatımızda, özellikle son zamanlarda, sıklıkla duymaktayız. Peki bu terimlerin ne anlama geldiği ve ne …
Yapay Zeka Teknolojileri Nasıl Ortaya Çıktı?
Yapay zekanın adını özellikle son dönemlerde çok sık bir şekilde anıyoruz. Yakın zamanda halk arasında popülerlik kazanan ChatGPT, komutlar sayesinde …